Urkerdag 2023 op zaterdag 27 mei

Urkerdag is de feestdag door en voor de Urker bevolking! Een dag waarbij iedere familie op zoek gaat naar de kleren van weleer en in authentieke klederdracht door het dorp loopt. Natuurlijk gaat dit gepaard met heerlijke gebakken en gerookte vis. En bij een heerlijk visje hoort een frisse versnapering om de dag mee door te komen!

Wat is er te doen op Urkerdag?

Op Urkerdag zijn allerlei kleine activiteiten te doen, maar je moet het zien om het te begrijpen. Door het gehele bos zitten families en vriendengroepen op pleintjes of op straatjes met hun rookton vis te maken. De Urkerdag commissie rijkt prijzen uit aan de mooiste pleintjes, dus de deelnemers zijn gemotiveerd om er ook echt wat leuks van te maken. Daarnaast zijn er in het oude dorp vaak muzikale activiteiten te vinden. Dit jaar kan je genieten van optredens bij het pleintje rondom de Bethelkerk en bij Museum het oude Raathuis. Onder andere de Urker Toal band Leuster speelt hier hun nieuwe en oude nummers.

Urkerdag komt voort uit het verhaal van de Urker dienstmeisjes die buiten het dorp werkten. Op de zaterdag voor Pinksteren kwamen deze meiden terug naar het dorp met de boot. Deze terugtocht wordt jaarlijks ook uitgebeeld op de haven waar de Urker boot met vele dames in klederdracht aan komt varen.

Wanneer is Urkerdag?

Urkerdag is ieder jaar op een andere datum, maar wel op dezelfde dag. De Pinksterzaterdag. Dit jaar valt het op 27 mei 2023.

Is het alleen voor de Urkers?

Op Urk zeggen we dit wel, maar in de praktijk is dit eigenlijk niet meer het geval. Steeds meer toeristen weten Urk te vinden op deze dag. Maar, op een structureel goed gepland stratenfestival met vaste activiteiten en locaties hoeft u niet te rekenen. Dat is eigenlijk ook de charme van deze bijzondere feestdag!


Geplaatst

in

door