Zwemmen op Urk – Op het strand en in het zwembad

Urk ligt aan het IJsselmeer en dat betekent natuurlijk dat er veel met water te doen is. Wilt u zwemmen op Urk en wilt u weten waar dat het beste kan? Lees dan snel verder, want wij vertellen u alle details over de zwemmogelijkheden op Urk

De stranden van Urk

Urk heeft meer dan één strand en wat is er mooier dan de Vuurtoren in het midden om de beide locaties te scheiden. Het gaat hierbij om het Strand Staverse Kade en het Dijkstrand. In de volksmond noemen we deze stranden ‘het grote strand’ en ‘het kleine strand’.

Zwemmen op het Dijkstrand op Urk

Het dijkstrand is het kleine strand en ligt zoals de naam al zegt aan de dijk. Waar het strand inderdaad kleiner is dan het andere strand, valt dit in de praktijk wel mee. Er is meer dan genoeg ruimte om een handdoek neer te leggen. Wel is het zo dat er minder voorzieningen zijn. Zo kunt u er geen stoeltje huren of ijsje kopen. Wel staat er een volleybalnet en is er een toiletgebouw. Ook zijn er diverse vuurkuilen waar u in de zomer een gezellig kampvuur kunt bouwen. Wel is het dan belangrijk dat u netjes bent en geen troep achterlaat!

Als het op zwemmen aankomt is het een strand dat zeer veilig is voor kinderen. Het water is tot de boeienring ontzettend ondiep. Na de boeien is het nog steeds geen diep water waardoor het ideaal is voor diverse watersporten. Wel zijn er in de zomer veel waterplanten te vinden die het zwemplezier iets verminderen.

Zwemmen op het strand Staverse Kade in Urk

Het strand Staverse Kade is het grotere strand en kent verschillende voorzieningen. In de zomer is het strand niet met de auto bereikbaar, maar u kunt prima bij de Dijk parkeren en naar het strand toewandelen. Op dit strand kunt u terecht bij het Strandpaviljoen voor een hapje en een drankje, maar ook voor het huren van strandstoelen of een SUP. Daarnaast zijn er toiletten en douchen aanwezig al zijn deze niet gratis.

Als het om zwemmen gaat is dit een heerlijk strand met een grote ondiepte tot de boeienring. Maar, na de boeienring wordt het snel dieper en kunt u een mooi stuk zwemmen. Let wel op de vele bootjes die vaak achter de boeien rondvaren (racen). Dit strand heeft veel schelpen, maar heeft geen waterplanten. Onze voorkeur gaat qua zwemervaring dan ook naar dit strand!

Zwemmen in het Zwembad van Urk – ’t Bun

Het kan natuurlijk niet altijd mooi weer zijn en gelukkig heeft Urk een eigen overdekt zwembad. Het zwembad is verdeeld in een aantal baden waaronder een recreatiebad met warm water, kleine wildwaterbaan, twee grote glijbanen en een bubbelbad. Daarnaast is er een peuterbad voor de allerkleinsten en is er een doelgroepenbad voor speciale zwemlessen en ouderen.

Naast deze baden is er een 25 meter wedstrijdbad voor de fanatieke baantjeszwemmers. In de zomer zijn er vaak veel speelattributen voor de kinderen in het zwembad te vinden. Kijk voor meer informatie op de website van Zwembad ’t bun!


Geplaatst

in

door

Tags: